Ekonomi

Küresel pazarlarda yön arayışları sürüyor

Dünya çapında artan enflasyon endişeleri, merkez bankalarının şahin politikalarını daha ne kadar sürdürecekleri konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Bugünden itibaren yoğunlaşacak makroekonomik veri takvimi ve Fed üyelerinin sözlü yönlendirmelerinin piyasalarda oynaklığı artırması bekleniyor.

Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın ay başında gelecek dönem para politikasına ilişkin toplantı tutanaklarına işaret ettiğine dikkat çekerek, yarın yayınlanacak tutanaklardaki sinyallerin yatırımcıların odağında olduğunu bildirdi.

Artan enflasyon hücumunun tahvil piyasalarında satış baskısına neden olduğunu ve durgunluk fiyatlamasının güç kaybettiğini belirten analistler, ABD 3 aylık hazine bonoları ile 10 yıllık tahviller arasındaki farkın 6 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeye gerilediğini hatırlattı. 95 baz puan ile

Analistler, para piyasalarında fiyatlama açısından Fed’in önümüzdeki iki toplantıda faiz oranlarını 25 baz puan artırmasının kesin görüldüğünü belirterek, bankanın politika faizini 55 baz puan ile 25 baz puan artırmasının öngörüldüğünü söylediler. Haziran ayındaki toplantıda yüzde olasılık.

Analistler, güçlenen dolar endeksinin emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu ve örneğin piyasalarda yükselen faiz oranlarının özellikle teknoloji sektöründeki faize duyarlı şirket hisselerini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Çin’de hükümetin ekonomiye desteğini sürdüreceği beklentisiyle dün yüzde 1,2 değer kazanan Brent petrolün varil fiyatı, güçlenen dolar endeksi ve soru işaretleriyle süreci bir önceki kapanışın yüzde 1,2 altında, 82,8 dolarda görüyor. Fed’in para politikalarının .

New York borsasında dün tatil nedeniyle süreç gerçekleşmezken, endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni günde negatif.

Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir hakimken, ABD Lideri Joe Biden’ın Ukrayna’ya yaptığı sürpriz ziyaret dikkatleri yeniden Rusya-Ukrayna savaşına çevirdi.

Biden, ABD’nin Ukrayna’ya desteğini sürdüreceğini ve hafta içinde bazı kişi ve şirketlere ek yaptırımlar açıklayacaklarını bildirdi.

Bu gelişmelerle birlikte dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,12, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,03, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,16 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,56 geriledi. . Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne düşüşle başladı.

Asya borsaları, Fed’in para politikasına ilişkin belirsizliklerle karışık bir seyir izlerken, Japonya’da ekonomik aktivitedeki hareketlilik artarak devam ediyor.

Bugün açıklanan bilgilere göre, Şubat ayında imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) beklentilerin altında kalarak 47,4’e gerilerken, hizmet sektörü PMI tahminleri aşarak 53,6’ya yükseldi.

Analistler, bölge hükümetlerinin attığı adımlara rağmen ekonominin zayıf kaldığına dair sinyallerin devam ettiğine dikkat çekti.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,6 azalırken, Çin’de Şangay bileşik endeksi ve Güney Kore’de Kospi bileşik endeksi yüzde 0,1 arttı.

Yurt içinde dün yükselişini sürdüren BIST 100 endeksi günü yüzde 2,43’lük kazançla 5.148,93 puandan kapattı.

Dün yatay bir seyirle 18.8654 seviyesinden kapanan dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 18.8650 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi ve yurt dışında imalat sanayi ve hizmet branşından gelen PMI verilerinin yanı sıra ABD’de ikinci el konut satışlarının da takip edileceğini belirtti. Skorun çapa konumunda olduğunu kaydetti.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye Şubat ayı finansal hizmetler inanç endeksi

11.30 Almanya Şubat ayı imalat sanayi ve hizmet PMI

12.00 Euro bölgesi Şubat ayı imalat sanayi ve hizmet PMI

12.30 İngiltere, imalat sanayi ve hizmetler bölümü Şubat ayı PMI

13.00 Almanya, Şubat ZEW ekonomik görünüm endeksleri

17.45 ABD, Şubat imalat ve hizmet PMI

18.00 ABD Ocak ayı ikinci el konut satışları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu