Teknoloji

HDR nedir ve TV’lerde ve Kameralarda ne işe yarar?

HDR veya Yüksek Dinamik Aralık, her yerde görmeye başladığımız bir kısaltmadır. Hemen hemen tüm akıllı telefonların kameralarında HDR modu bulunuyor ve özellikle son yıllarda piyasaya sürülen yeni nesil televizyonlar HDR uyumlu olarak sunuluyor. Tamam, HDR nedir?

HDR nedirSoruyu hem genel olarak hem de detaylı olarak açıklamak mümkün. HDR nedir sorusunun cevabı olarak bunun bir görüntü tekniği olduğunu söylemek, televizyonlara ve fotoğraflara yansıyan değişimi tam olarak açıklamaya yetmiyor. Bu tekniği detaylandırmak için HDR nedir ve ne için kullanılır?Sorularınızı yanıtladık ve peyzajda ne gibi değişiklikler yarattığını inceledik.

HDR nedir?

HDR veya Yüksek Dinamik Aralık, fotoğraflarda uygulanan bir pozlama tekniği ve televizyonlarda bir yayın formatıdır. Söz konusu yüksek dinamik aralık, Bir manzaranın en parlak ve en karanlık noktaları arasındaki tam aralıktır. Bu seri, insan gözünün gördüğü en gerçek renklere ve derinliğe ulaşmayı amaçlamaktadır. HDR’nin fotoğrafçılıkta ve televizyonda farklı uygulama yöntemleri vardır.

HDR nasıl çalışır, ne işe yarar?

HDR modunda çekilen bir fotoğrafta, çekilen görüntü en yüksek ve en düşük parlaklık noktaları algılanır ve bunun sonucunda gerçek ışık ortaya çıkar. Aynı şekilde HDR uyumlu bir televizyon da sunduğu geniş parlaklık aralığından en doğru parlaklığı seçerek sahnedeki farklı renk tonlarını izleyiciye sunar.

Televizyonlar, bilgisayarlar, oyun konsolları için HDR nedir, ne anlama gelir?

Bir televizyon veya monitörün HDR uyumlu olması, ekranda gördüğünüz şeyin aynı olduğu anlamına gelir. renklerin bindirme tonu Görüyorsun demektir. Bu birçok farklı renk tonu sayesinde izlediğiniz manzara derinlik ve dolayısıyla gerçeklik kazanıyor.

HDR uyumlu bir televizyonda izlediğiniz doğa belgeselinde gördüğünüz ağacın her yaprağının genel yeşil rengi gerçek hayattakiyle aynıdır. küçük renk farklılıkları yakalarsın. Aynı şekilde film izlerken gördüğünüz bombalanmış bir binada gri ve siyahın farklı tonlarını görerek gerçekliği sağlayan derinlik algısını elde edeceksiniz.

HDR uyumlu bir TV en değerli özellik sunduğu parlaklık aralığıdır. Geleneksel televizyon veya monitörlere göre daha yüksek ve daha düşük parlaklık sunabilen bir televizyon, görüntüdeki tüm renkleri ve ışık değişimlerini görebilmenizi sağlar.

Ekrandaki derinlik algısını görmek için TV’nizi izlemeniz yeterli. HDR uyumlu olması yeterli değildir. İzlediğiniz filmin veya oynadığınız oyunun görüntü kalitesinin 4K ve üzeri olması gerekmektedir. Bu sayede yönetmenin veya geliştiricinin sunduğu renk paletinin tamamını görme şansına sahip oluyorsunuz.

Netflix gibi yayın platformları filmleri 4K kalitesinde sunuyor. Aynı zamanda HDMI 2.1 veya üzeri bir kabloyla bağlarsanız HDR kalitesine ulaşmak mümkün. Yani izlediğiniz içeriklerin kullandığınız cihaz kadar HDR kalitesiyle de uyumlu olması son derece önemli. Yakın gelecekte tüm yayınların bu kalitede olacağı düşünülüyor.

Telefonlar ve diğer kameralar için HDR nedir, ne anlama gelir?

HDR’nin fotoğraflar için bir pozlama tekniği olduğunu söylemiştik. Otomatik HDR modu çıkmadan önce fotoğrafçılar üç farklı gösterimle Aynı görüntünün üç farklı fotoğrafını çekeceklerdi. Bu en karanlık, normal ve en parlak fotoğraflar daha sonra bir HDR fotoğraf oluşturmak için birleştirilecek.

Otomatik HDR modu bir süredir tüm akıllı telefon kameralarında ve kameralarında mevcut. Bu modda Klasik teknikte olduğu gibiÇalışıyor, tek farkı sahip olduğu yazılım sayesinde fotoğrafı çeken kişiyi rahatsız etmeden bu işlemi otomatik olarak yapıyor.

Hareketli bir nesneyi çekerken HDR modunu kullanmak mümkün değildir. Sabit bir nesnenin fotoğrafını çekerken bile Tripod kullanılması tavsiye edilir.Kameranın sabit olması durumunda değişen ışık HDR yazılımı tarafından daha kolay yakalanır ve bu sayede fotoğraf en doğru parlaklığa sahip olur.

Bir kamera veya akıllı telefon tarafından çekilen fotoğraf genellikle JPEG formatında sıkıştırılır ve bu da görüntünün bozulmasına neden olur. Bu yüzden RAW formatında HDR fotoğraflar, daha yüksek boyutlu bir belgeye sıkıştırılır. Birçok akıllı telefon, HDR modunda fotoğraf çektikten sonra JPEG ve RAW olmak üzere iki belge oluşturuyor veya JPEG belgesini oluşturulduğu anda siliyor. Her iki belgeyi de saklamak istiyorsanız kamera ayarlarında bu seçeneği düzenlemelisiniz.

Hem iOS işletim sistemine hem de Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarınızda otomatik HDR modu Bulabilirsin. En çok tercih edilen yöntem bu modu otomatiğe ayarlamak yani telefonun kamerasının algılamasına bırakmaktır. Dilerseniz bu modu manuel olarak açıp kapatarak fotoğraf çekebilirsiniz.

HDR görüntü çekmek de mümkün ancak bu görüntü, fotoğrafçılıkta olduğu gibi üç farklı çekimin birleştirilmesiyle oluşturulmuyor. Kamera tek pozlamayla yüksek dinamik aralık yakalamaya çalışır ve bu genellikle mümkün olmaz. Gelişmiş bir HDR yazılımıve yeni nesil kamera sensörlerine sahip RED gibi profesyonel sinema kameraları bunu yapabilmektedir.

HDR’nin ne olduğu, ne işe yaradığı ve nasıl çalıştığına dair soruları sizler için yanıtladık ve bu teknik hakkında bilmeniz gereken detayları anlattık. Şimdilik en gerçek manzara kalitesiHDR teklifi tüm cihazlarda ve yayınlarda giderek daha yaygın hale geliyor.

gemerekajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu